Lyckad polarexpedition avslutad

1:27 min

Efter en dryg månad uppe vid nordpolen så är isbrytaren Oden hemma i Sverige efter årets forskningsexpedition.

– Jag bedömer det som det har varit en mycket lyckad expedition. Vi har mycket unika data att bearbeta, det kommer säkert att ta flera år. Det säger Caroline Leck, som är forskningsledare för årets polarforskningsexpedition.

Isbrytaren har haft med sig ett 40-tal forskare från sju olika nationer som har studerat molnbildningen i Arktis. Hur det mikrobiologiska livet i havet och isen och hur det är kopplat till hur moln bildas i Arktis och hur de påverkar klimatet.

Nu återstår det år av analyser och sammanställningar av allt insamlat material. Men även jämföra med tidigare insamlat material.

– Det unika är att det är den femte på raken med samma tema. Den första var redan 1991 då det var ett betydligt mer utbrett isläge. Jag tror att vi kommer hitta en koppling mellan isens utbredning och molnbildningen, säger Caroline Leck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista