Vasikkavuoma slåttermyr i oktober. Foto: Hans Oja/Sveriges Radio
1 av 2
Vasikkavuoma slåttermyr i oktober. Foto: Hans Oja/Sveriges Radio
Erika Johansson, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen.
2 av 2
Erika Johansson, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen. Foto: Per Vallgårda

Hundratals utan stöd efter datastrul hos myndighet

1:55 min

Flera hundra personer i Norrbotten som sökt så kallade miljöersättningar, exempelvis för vård av slåtterängar, har fått vänta i flera år på sina pengar - och det på grund av strul i myndigheternas datasystem.

– Vi räknar med att totalt 200-300 personer har drabbats av det här och det handlar om totalt tio miljoner kronor som folk väntar på, säger Erika Johansson, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen.

De ersättningar som inte betalats ut gäller bland annat stöd för underhåll av slåtterängar och betesmarker där ansökningarna lämnats in 2015, 2016 och 2017.
Och många som inte fått sina pengar har varit kritiska mot länsstyrelsen:

– Folk har varit upprörda och arga men tyvärr så är man nu mer ledsna och uppgivna, det här är ju pengar som man förutsätter att man ska få varje år, och de är problemen med Jordbruksverkets IT-system har ju ställt till det, att man inte fått de pengar man har rätt att få.

Länsstyrelsen planerar nu informationsmöten i Luleå och i Pajala i slutet av oktober för att bland annat svara på frågor om de försenade utbetalningarna:

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer och tar tillfället i akt att få rätt och relevant information och också passar på att ställa frågor, för vi vill ju få ut information och att folk får mer vetskap så man kan planera sin verksamhet än i större utsträckning än som varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista