André Pettersson intervjuar skådespelaren Cecilia Nilsson i salongen på Norrbottensteatern
1 av 4
André Pettersson intervjuar skådespelaren Cecilia Nilsson i salongen på Norrbottensteatern. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Cecilia Nilsson med en midstommarstång från musikalen Ingvar på Norrbottensteatern
2 av 4
Cecilia Nilsson med en midstommarstång från musikalen Ingvar på Norrbottensteatern. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Cecilia Nilsson som Ingvar Kamprad.
3 av 4
Cecilia Nilsson som Ingvar Kamprad. Foto: Marcus Hagman
Cecilia Nilsson.
4 av 4
Cecilia Nilsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Cecilia Nilsson om relationen till Kangos: By jag kommer tillbaka till

2:46 min

Cecilia Nilsson gör rollen som Ingvar Kamprad på Norrbottensteatern i höst. I P4 Norrbotten berättar hon bland annat om sin koppling till Tornedalen och Kangos.

Skådespelaren Cecilia Nilsson kan du se på tv i höst, i Springfloden, och på Norrbottensteatern där hon gör rollen som Ingvar Kamprad i den "musikaliska möbelsagan Ingvar".  

Hon har en lång karriär på scen, tv och film bakom sig, och den började tidigt, som sexåring, började hon på teaterskola och 11 år ung stod hon på Dramatens scen för första gången.

Uppväxten var kontrastrik; familjen bodde några år i Sudan i nordöstra Afrika, men på skolloven åkte de hem till Stockholm, och sedan vidare upp till mammans hemby; Kangos i Tornedalen.

Och där, i sin kusins vardagsrum i Kangos, många år senare, spelade hon teater. En föreställning som slog publikrekord, cirka 40 personer i vardagsrummet.

Hon tvivlade på sitt yrkesval några tuffa år som ung mor, och började faktiskt plugga till bibliotekarie. Men så fick hon en roll i Lars Noréns hyllade pjäs Personkrets 3:1 - och resten är som man säger teaterhistoria. 

Lyssna på hela intervjun här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista