Klimatstrejkare med plakat
Sofia Hagsund, Emma Westerberg och Kristian Sundvall

Klimatstrejk framför stadhuset i Luleå

2:09 min

Varje fredag fram till jul kommer ett antal klimatstrejkare närvara vid stadshuset i Luleå för att dra uppmärksamhet till klimatpolitiken.

Den måste förändras, tycker 15-åriga Greta Thunberg, som klimatstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm under hösten. Hon är också initiativtagare till Fridays for future som nu kommer att hålla till utanför stadshuset i Luleå fram till jul.

– Det är viktigt att stötta dem som gör någonting. Jag tycker också att fler vuxna borde ut och demonstrera, säger en av initiativtagarna Emma Westerberg.

Sofia Hagsund är på plats för att visa sitt missnöje över den rådande klimatpolitiken.

– Vi vet vad vi behöver göra och att läget är allvarligt och ändå så händer inte alls tillräckligt. Kommunen och alla andra måste ta ett mer ansvar. Jag upplever att i Luleå och Norrbotten talar man väldigt mycket om gruvor och att hugga ner skog, vi kör mycket bil och äter mycket kött. Egentligen allt annat än vad vi borde göra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista