Tända ljus vid olycksplatsen i centrala Luleå där en kvinna i 30-årsåldern dog på julafton.
Tända ljus vid olycksplatsen i centrala Luleå där en kvinna i 30-årsåldern dog på julafton. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Försvaret vill att 18-åringen frias efter dödsolyckan på julafton

0:51 min

Åklagaren vill ha skärpta brottsrubriceringar och hårdare straff, men advokaten menar att bevisen inte räcker för en dom. Nu ska hovrätten ta ställning efter den dödliga trafikolyckan på julafton.

Idag avslutades rättegången vid Hovrätten för övre Norrland, där åklagaren krävt ett hårdare straff för den 18-årige man som dömts i tingsrätten för trafikolyckan i Luleå på julafton, där en 30-årig kvinna kördes ihjäl.

I tingsrätten dömdes mannen till villkorlig dom och samhällstjänst, för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Kammaråklagare Lindha Strömberg anser att både rubriceringen och straffet bör skärpas, och krävde i sin överklagan att brotten betraktas som grova och att fängelsestraff utdöms.

Men 18-åringens advokat Magnus Ericsson vill att åtalet och skadeståndsyrkandena ogillas. Advokaten menar att bevisen inte varit tillräckliga för att döma 18-åringen för brott.

Hovrätten meddelar sin dom den 19 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista