Mats Gyllklint, general manager för Markbygden Ett.
1 av 4
Mats Gyllklint, general manager för Markbygden Ett. Foto: Per Vallgårda
Margareta Stark, ägarnas representant, Markbygden Ett.
2 av 4
Margareta Stark, ägarnas representant, Markbygden Ett. Foto: Per Vallgårda
Vindkraftstornen blir 131 meter höga, och när propellerbladen monteras blir vindkraftverket nästan 200 meter högt.
3 av 4
Vindkraftstornen blir 131 meter höga, och när propellerbladen monteras blir vindkraftverken nästan 200 meter högt. Foto: Per Vallgårda
När de 179 vindkraftverken är färdigbyggda ska de leverera ström som räcker till 400 000 hushåll.
4 av 4
När de 179 vindkraftverken är färdigbyggda ska de leverera ström som räcker till 400 000 hushåll. Foto: Per Vallgårda

Kinesiskt bolag på väg bli delägare i Markbygden

2:09 min

Kinesiskt kapital strömmar ut över världen och är nu på väg också till norra Sverige.

Statliga energijätten CGN vill köpa tre fjärdedelar av projektet Markbygden Ett, som just nu byggs väster om Piteå. Ägarnas representant på arbetsplatsen, Margareta Stark, tror inte att kinesiskt ägande skulle påverka projektet.

– Jag tror inte att det kommer att spela så stor roll faktiskt vilken investerare vi har, för vi har ju investerare utifrån i alla fall. Nej, jag är inte alls orolig för att det kommer att betyda någonting för projektet, säger hon.

Markbygden Ett ägs i dag av amerikanska GE Energy Financial Services och australiska Green Investment Group som i fjol gick in med motsvarande åtta miljarder kronor i projektet.

I somras meddelade kinesiska CGN att man köpt 75 procent av Markbygden Ett, eller The North Pole Project som CGN kallar det. Men enligt de nuvarande ägarna saknas fortfarande de myndighetsgodkännanden som krävs för att affären ska kunna slutföras.

Markbygden Ett ingår i det jättelika vindkraftsprojektet Markbygden, som på sikt kan komma att bli Europas största vindkraftspark med över tusen vindsnurror.

Just nu arbetar 330 personer för fullt med att bygga vindsnurrorna. Ett 60-tal är klara och under våren 2020 ska alla 179 i Markbygden Ett vara färdigbyggda.

Oron för klimatet och politiska beslut i en rad länder om minskade koldioxidutsläpp har gett vindkraften extra skjuts, och det märks i branschen, enligt Mats Gyllklint, general manager för Markbygden Ett.

– Det är ett väldigt tryck på marknaden, så pratar vi om en femårsperiod som en forecast fram i tid så riktas mycket av blickarna på Sverige som en intressant marknad för vindinvestering. Och det här rullar ju också väldigt bra tillsammans med mål utsatta av regeringen, alltså utifrån omställningen och vilken takt det ska ske, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".