Valet 2018

Kravet fanns på nytt kommunalråd i Arvidsjaur

1:18 min

Nytt kommunalråd men ett gammalt samarbetsparti kan bli styrande i Arvidsjaurs kommun kommande fyra år. Avgörandet kan komma redan i kväll, torsdag.

Nästa kommunalråd i Arvidsjaur kommer inte att heta Lotta Åman. Även om Socialdemokraterna kommer överens om att bilda en majoritet efter kvällens förhandlingar med andra partier.

Helt klart är att Centerpartiet inte kommer att vara med i de diskussionerna. Bjarne Hald (C) säger att förhandlingarna är avslutade i oenighet.

Att Lotta Åman inte längre ställer upp som kandidat kan ha att göra med de krav som framförts i förhandlingarna om bildandet av en majoritet. Vänsterpartiet hade kravet att om de skulle vara med i en diskussion om att stödja Socialdemokraterna till en majoritet i så ville de se någon annan än Lotta Åman som kommunalråd, något som bekräftas av flera personer.

Socialdemokraterna har tidigare haft en samverkan med Vänsterpartiet, men den avbröts mitt under den här mandatperioden.

Nu kan Vänsterpartiet återigen bli det parti som stödjer Socialdemokraterna och deras nya kommunalrådskandidat Marcus Lundberg i makten. Något som kan bli klart redan i under torsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista