Laponiavargen kvar

Naturvårdsverket avslår ansökan från samebyarna om att flytta eller avliva den så kallade Laponiavargen. Det beslutade Naturvårdsverket sent igår eftermiddag.
Björn Risinger chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket säger att han mycket väl kan förstå att renskötande samer blir oroliga, men oro är inte tillräckligt skäl att avliva eller flytta vargen. Om vargen kommer alltför nära kalvningslandet kan ett beslut tas senare om att flytta vargen, säger Björn Risinger. Samebyarna kommer i framtiden att få tätare information om var vargen befinner sig lovar Naturvårdsverket. Två män har tidigare anhållits misstänkta för grovt jaktbrott efter att de följt vargens spår med skoter. Bengt-Erik Pittsa, som är vice ordförande i Sörkaitum sameby kräver att vargen ska avlivas eller avlägsnas från renskötselområdet. Han säger att det är svårt att dokumentera skadorna vargen ställt till med eftersom de inte vet var vagen befinner sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".