Länskriminalens chef Harry Nyman var passagerare i bilen.

Polis fastnade i nykterhetskontroll

En kriminalpolis från Luleå fastnade i fredags i en trafikkontroll med för hög alkoholhalt i kroppen. Ett utandningsprov visade 0,85 promille. Passagerare i bilen var länskriminalens chef Harry Nyman.

Kriminalarna var på väg hem från Murmansk i Ryssland och stoppades söder om Ivalo av av den finska polisen.

Till Norrbottensnytt säger Harry Nyman att han inte hade någon som helst misstanke om att hans kollega var onykter. Han själv hade kört från Murmansk till Ivalo där de efter ett lunchuppehåll bytte förare.

- Hade jag sett något som tydde på att han inte var nykter eller förstått hur det stod till, så hade jag givetvis stoppat honom, säger Harry Nyman.

Samtidigt säger han att det som är tråkigt och det som han lider mest av är att han inte upptäckte i vilken situation kollegan var.

Nu kommer polismyndigheten i Luleå att med hjälp av företagshälsovården ta hand om den kriminalpolis som fastnade i trafikkontrollen och bekräftat sitt alkoholproblem. 

Förutom det kommer man även att följa den rättsliga processen i Finland, samtidigt som man internt även tittar på de arbetsrättsliga frågorna.

Harry Nyman betonar dock att det viktiga just nu är att ta hand om kollegan och hjälpa honom med hans problem.

- Han är inte lastgammal och har många år framför sig. Kan vi få tillbaka honom i ett vettigt liv fortsättningsvis så kanske det hade något gott med sig, säger Harry Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".