Wälivaara föreslår ny regionalpolitik

Allmänna motionstiden till Sveriges riksdag gick ut på onsdagen och över 4000 förslag har lagts. Länets riksdagsledamöter lägger förslag om att statliga företag ska förbli statliga och att jaktregler ska skärpas för utländska jägare.

Den norrbottniske riksdagsledamot som är flitigast på att väcka helt egna motioner, förslag med inriktning mot länet, är som tidigare kristdemokraten Erling Wälivaara som bland annat lagt förslag om en ny regionalpolitik med försök i östra norrbotten. Som god tvåa att lägga helt egna motioner kommer folkpartisten Anna Grönlund Krantz. Socialdemokraterna, som har 6 riksdagsledamöter från Norrbotten, väcker ofta frågor två och två från länet.

Motionerna om stort och smått

Länets 6 socialdemokratiska riksdagsledamöter går till exempel ut med en gemensam Norrbottensmotion som handlar om vilka områden i länet som är expansiva och vilka som inte är det. Det handlar också om vilka satsningar som behövs göras där, och om att de statliga bolagen inom skog, vattenkraft och gruvindustri ska förbli statliga av fördelningsskäl. Andra exempel ur just den motionen är att det ska satsas på forskning för att utveckla biltester och högskoleutbildning på distans.

Nystart för Norrland

Folkpartisten Anna Grönlund Krantz har tillsammans med några andra lagt ett liknande förslag som har rubriken Nystart för Norrland. I den motionen föreslås stora satsningar på turismen, som väntas bli en ny basnäring.

Basindustriernas elberoende tas upp och Grönlund Krantz med flera kommer med ett kontroversiellt förslag om att man ska undersöka om det kan byggas ett kärnkraftverk i Norrland. Förslaget handlar till exempel också om flygskatter och upprustning av vägnätet och en översyn av regionalpolitiska stöd.

Även moderate riksdagsledamoten Krister Hammarberg har skrivit den här typen av motioner som handlar om regional utveckling och tillväxt av moderat snitt. Tillväxtvänligt företagsklimat pratas det om som en förutsättning för regional utveckling.

Skärp jaktreglerna

I övrigt så är det jakt som verkar intressera Hammarberg. I de ganska få egna förslag med inriktning mot Norrbotten och Norrland som han kommer med behandlas till exempel skärpta regler för utländska jägare när det gäller att jaga småvilt i fjällen och en bättre möjlighet för svenska jägare att göra samma sak.

I en annan motion föreslås utökad skyddsjakt på säl och i en tredje föreslås tidigare start på gässjakten i Norrland.

Siv Holma i vänsterpartiet har bland annat lagt en egen motion om ett länskonstmuseum till Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".