Elisabeth Holmgren, Landstingsdirektör i Norrbotten

Landstingsanställda får kritisera

Landstingsanställda får fortsätta att uttrycka kritiska synpunkter på verksamheten.
Det har inte blivit lågt i tak för yttrandefriheten i landstinget, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren

Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren säger att de landstingsanställda får fortsätta att uttrycka kritiska synpunkter på verksamheten. Det gör hon efter att landstinget skickat ett brev till överläkare Anders Mansten i Piteå om att han riskerar en varning för sina uttalanden om den framtida akutsjukvården i Kiruna.

- Vi är inte kritiska till att han har andra åsikter, utan det handlar om läkarens uppgifter och etik att inte skapa onödig oro. Det är det han gjort i det här fallet, säger hon.

Ändå överväger landstinget en varning till honom.

- Det handlar inte om hans uttalande, utan om etiken, som är kopplad till läkarens yrke. Då har man också ett ansvar för att skapa trygghet i sitt eget agerande. Landstingsanställda får säga vad man tycker, men man har också ett ansvar för att det som framförs är korrelerat till det yrke och den befattning man har, säger Elisabeth Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".