Öringen i Luleälven ska kartläggas med radiosändare

1:52 min

Kunskapen om öringarna som lever i Luleälvens kraftverksmagasin är bristfällig. Men nu ska radiosändarmärkta öringar öka den kunskapen.

Årligen sätts det ut över 12 000 insjööringar i Luleälvens kraftverksmagasin. Men kunskapen om vad som sedan händer med fisken är dålig.

– Vi har på förslag tillsammans med länsstyrelserna och kommunerna att följa upp med att radiosändarmärka fiskar sätts ut Det säger Henri Heimonen är fiskodlingsledare på Hedens fiskodling.

Enligt en vattendom är Vattenfall skyldig till kompensationsutsättning av fisk i den utbyggda Luleälven. I det här fallet handlar det om utsättningar av 12 100 insjööringar i Luleälvens kraftverksmagasin.

En del av fiskarnas som sätts ut har försetts med ett Carlin-märke, en liten id bricka vars uppgift är att ge information om den utsatta fisken. Men få Carlin-märken rapporteras in.

Därför är kunskapen om vad som händer med fiskarna efter utsättningarna väldigt liten. Men den kunskapsluckan ska nu täppas till.

– Vi får se överlevnad, hur fisken uppför sig efter utsättningen och en mängd annan information så att vi kan se att vi gör rätt, säger Henri Heimonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista