Populärt viltkött bäddar för expansion

1:43 min

Efter att ha byggt ut i omgångar har nu Arvidsjaur renslakt blivit Sveriges största renslakteri.

Till tonerna av Europe styckas ren och älg i ett högt tempo. Idag är det ett 30-tal anställda på slakteriet, en fördubbling av personalen sedan starten. Nyligen byggdes slakteriet ut. Men Olov Granberg tror inte att det är sista expansionen.

Dagens mattrend att konsumenter vill veta var djuret kommer från kan vara en del av förklaringen till att efterfrågan på viltköttet ökat.

Folk vet att renen och älgen har strövat fritt och haft bra livsförhållanden.

Runt 16 000 renar och 400 älgar styckas årligen på slakteriet. Det mesta säljs till butiker och grossister, men en hel del av köttet vidareförädlas bland annat genom rökning, torkning och gravning.

– Vi har hållit på med förädlingen en lång tid, men vi tittar på att hitta nya produkter att sälja, säger Olov Granberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista