Henri Heimonen, fiskodlingsledare på Hedens fiskodling i Boden.
Henri Heimonen, fiskodlingsledare på Hedens fiskodling i Boden. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Dna ska hålla koll på Luleälvens laxar

2:01 min

Nuvarande system som används vid kontroller av utsatt lax fungerar dåligt. Därför kommer nu dna-prover att börja användas på all lax som kommer från Hedens fiskodling i Boden.

– Vi märker årligen massor av fiskar med Carlin-märke. Tanken är att det ska ge information om hur fisken växt och var den återfångas och annan relevant information, men vi får in ytterst få återfångstrapporter, säger Henri Heimonen som är fiskodlingsledare på Hedens fiskodling.

Carlin-märket är en liten id-bricka som fästs med en rostfri tråd genom fiskens rygg. Den bidrar inte med så mycket information då ytterst få av märkena skickas in. Men nu ska de gamla ryggmärkena bytas ut mot modern dna-teknik.

– Då kan vi se att vi gör rätt. Det finns dna på alla laxstammar i landet. Vi kan då se att vi har avelsfisk från rätt älv, att vi inte avlar på syskon och en massa annan relevant information, säger Henri Heimonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista