Laponiavargen kan flyttas till kusten

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med Sametinget utreda var den så kallade Laponiavargen kan flyttas, om man skulle tvingas till det senare.
Naturvårdsverket beslutade igår att Laponiavargen ska få leva fritt och avslog därmed samebyarnas ansökan om att avliva eller flytta den. I Naturvårdsverkets beslut står att ett nytt beslut om flyttning kan övervägas om vargen kommer för nära området där renarna föder sina kalvar. Därför har Länsstyrelsen fått i uppdrag att tillsammans med Sametinget utreda var vargen kan flyttas om ett sådant beslut kommer senare. Flytten skulle i så fall gå till ett ställe där vargen förväntas göra mindre skada än uppe i fjällen. - Ett sånt område skulle kunna vara vinterbetesmarker, säger Jan-Olov Westerberg sektorchef på Länsstyrelsen. Senast den 31 maj ska Länsstyrelsen och Sametinget lämna sin rapport till Naturvårdsverket om var det kan vara lämpligt att flytta vargen om det skulle behövas i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista