1 av 2
Olle Juntti och Åke Haapalahti mitt i centrum av det som ska bli Luleås nya sportcentrum, Stadion Kronan.
2 av 2
Roland Marklund från alliansen Stadion Kronan presenterade planerna för Luleås nya sport- och friluftscentrum.

Nytt sportcentrum planeras kring Kronan

Ett sportcentrum med året-runt-aktiviteter för såväl såväl Luleåbor som besökare är en vision som en arbetsgrupp inom alliansen Stadion Kronan tagit fram för att utveckla Kronan, med dess omgivningar. Som förebild används Lahtis sportcentrum i Finland.

Just nu är Luleå kommun i färd med att planera för hur området kring Kronan backen och Lulsundsberget ska se ut i framtiden och då vill idrottsrörelsen och alliansen kring Stadion Kronan att de nya tankegångarna ska finnas med i detaljplaneringen.

Arbetsgruppen som arbetat fram den nya visionen har lämnat förslag till kommunstyrelsen om att Stadsbyggnadskontoret ska genomföra en samlad förstudie kring den framtida markanvändningen och hur man kan utveckla Kronan området och dess omgivningar.

Det handlar inte bara om hur den befintliga anläggningen på Kronan området ska användas, utan även hur man ska göra för att integrera och utveckla friluftsanläggningen på Ormberget, liksom infrastrukturen i form av bättre kollektivtrafik, fler tillfartsvägar och parkeringsmöjligheter.

Arbetsgruppen inom alliansen Stadion Kronan vill också att kommunstyrelsen ska avvakta med försäljningen av Ormbergsanläggningen, tills man ser resultatet av områdets utvecklingsmöjligheter.

Det gäller allt från hur området och anläggningarna kan komma att användas av skolor och föreningsliv, men också alla de elitklubbar som arrangerar stora tävlingar som kan komma att gynna näringslivet i regionen.

Anläggningarna kommer att vara öppna för alla, medan de stora evenemangen skulle bli som grädde på moset.

- Allt ligger dock långt fram i tiden, även om planeringen måste påbörjas relativt omgående, säger Olle Juntti.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".