Städvagn med sopsäck i ställ
Fler seniorer jobbar i bemanningsföretagen. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio

Fler seniorer tar tillfälliga påhugg

1:41 min

Farmor, mormor och farfar jobbar gärna som bemanningsanställda. Gruppen har fyrdubblats i storlek på fem år.

Det är högtryck för pensionärer som med kort varsel kan rycka in och jobba. Andelen medarbetare över 65 i bemannings-, rekryterings- och omställningsföretag har mer än fyrdubblats på fem år. Det visar statistik från SCB och branschorganisationen Kompetensföretagen. 

Irene Sjöberg Norman är 72 år och bemanningsanställd i Luleå. Hon tar städ- och trädgårdsuppdrag när det passar henne, och säger att hon jobbar för att det är kul, inte för pengarnas skull.

– Jag var hemma fem år efter pensionen, och kände att det var jobbigt att hitta sådant som fyller dagen. Och det blir tråkigt om man skulle sitta och sticka jämt. 

Mats Eriksson driver bemanningsföretaget Veteranpoolen i Luleå och Boden, och delar Irene Sjöberg Normans bild av att seniorer är piggare i dag än de varit tidigare. För företaget innebär det att man på ett år kunnat gå från 100 till 200 anställda seniorer. 

– Vi söker fler, så vi har dubblats på ett år och den utvecklingen är fantastisk. Det är jätteroligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista