Veckans färsking vecka 49 2018

Ur Tajgan – ett av de mest spännande banden från Norrbotten just nu

Det Luleå/Umeå-baserade bandet Ur Tajgan bildades 2017 och singeldebuterade samma med låten Helios. Tidigare i höst släpptes uppföljaren "Desert" och i dagarna släpps den tredje singeln "Magpie", som också är Veckans färsking i P4 Norrbotten.

Ur Tajgan består av Arvid Löfgren, Erland Löfgren, Jakob Westerlund, Maija Nilsson och Richard Adolfsson Portti.

Så här beskriver de själva sin musik:

Ur Tajgan spelar musik som formats i gränslandet där staden och den norrbottniska tajgan möts. Musiken har en ljudbild som präglas av tydliga rytmer, utsmetade ljudmattor, skiftande melodier och svävande texter.

Inspirationskällorna och de musikaliska referenserna är spridda och över många olika genrer och årtionden i den moderna musikhistorien. Ibland drar det åt det mer psykedeliska hållet med smak från 60-talet, för att sedan flirta med den brittiska alternativrocken från tidigt 90-tal som brukar benämnas ”shoegazing”.

Men Ur Tajgans musik består också av en stor dos av omisskännelig pop - och är inte alls så svårtillgänglig som den lätt framstår när det ska förklaras.

Att lyssna på Ur Tajgans musik skulle jag med fördel jämföra med att läsa ett nytt kapitel i en bok för varje låtsläpp. Det känns mer som en genomtänkt helhet som successivt presenteras, än att UR TAJGAN enbart valt att fokusera på starka singlar.

Här finns en musikalisk historia som berättas, och det är mer som att öppna Pandoras ask än att läsa en förutsägbar roman av valfri populär deckarförfattare. Ur Tajgan presenterar som relativt nytt band ett överraskande välgenomtänkt koncept från start – från musik, till bildspråk och scenshow. Ur Tajgan är enligt mig ett av de mest spännande banden från länet just nu.