Dataservrar inne i Facebooks första datacenterhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Dataservrar inne i Facebooks första datacenterhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Investeringar i datacenter fördubblas

2:07 min

Datacenterinvesteringarna i Norden kommer att fördubblas fram till 2025, enligt en rapport beställd av Nordiska ministerrådet.

Och det kommer att märkas i Norrbotten, säger Patrik Öhlund, vd The Node Pole som arbetar med datacenteretableringar.

– Jag tror att vi kan se en fortsatt god utveckling. Sen så tar stora investeringar alltid lite tid, men jag tror vi kan förvänta oss en fortsatt god utveckling.

I rapporten som Nordiska ministerrådet beställt av konsultföretaget Cowi om datacenterbranschens utveckling har olika regioners konkurrensfördelar när det gäller investeringar jämförts:

– Rapporten visar väldigt tydligt att Norden har väldigt goda förutsättningar för datacenter och faktiskt i vissa fall till och med bättre förutsättningar än traditionella regioner som London, Paris, Amsterdam och så vidare, säger Patrik Öhlund.

Låga energipriser, grön el och tillförlitlig strömförsörjning är några faktorer som gör Norden attraktivt för datacenteretableringar och och enligt rapporten så väntas bara bygginvesteringarna i datacenterbranschen uppgå till mellan 2 - 4,3 miljarder euro per år fram till 2025 i de nordiska länderna.

– För länderna och Norden så innebär det ju en ökad tillväxt både i antal arbetstillfällen och utländska direktinvesteringar, säger Patrik Öhlund.

Facebooks etablering i Luleå 2013 banade väg för en lång rad datacenterföretag både i Sverige och övriga Norden, och regionen nu ses som en ny så kallad datahub vid sidan av hubbarna Frankfurt, London, Amsterdam, Paris och Dublin, den så kallade FLAP-D-regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista