Jokkmokk först i landet med satsning på samisk hälsa

1:54 min

Jokkmokks hälsocentral kommer att få landets första resursenhet för samisk hälsa.

Centret ska verka för språk- och kulturanpassade hälso- och sjukvårdstjänster för samer och en utredning om bland annat finansieringen ska nu göras inom Region Norrbotten.

Lotta Omma, länskoordinator i Norrbotten för nätverket samisk hälsa välkomnar beslutet:

– Jag tycker att det är väldigt bra att det inrättas en sån här resursenhet när det gäller samisk hälsa för det är något som behövs.

Region Norrbotten styrelse gav på onsdagen regiondirektören i uppdrag att utreda bland annat centrets funktion och förutsättningar och hon ska lämna ett beslutsunderlag till regionstyrelsen senast nästa höst.
Hur många som ska arbeta vid det centret får utredningen visa, säger Agneta Granström, miljöpartistiskt regionråd:

– Det här är ju den första hälsocentralen i Sverige med den här inriktningen, och just i Jokkmokk har vi en basresurs i vår personal som är mycket kompetent och här ser jag att det här kommer att vara till gagn för hela länet men kanske också för andra län.

Lotta Omma hoppas att resursenheten bland annat ska få arbeta med utbildningsinsatser till personal inom hälsovården, och också samarbeta med det kompetenscentrum som finns i Norge när det gäller samiska hälsofrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista