Konstnärer marknadsför sig själva

Konstnärerna i länet känner sig osynliga. Nu vill de vara med och bygga samhällen. Det säger Agneta Andersson som är ordförande för Konstnärernas Riksorganisation i Norrbotten.

Vi har tidigare berättat att Kiruna kommun bildat en grupp som ska göra centrum snyggare, men utan att bjuda in någon konstnär i diskussionerna. Något som Agneta Andersson är självkritisk till.

- Vi har liksom hamnat lite i skymundan. Vi är dåliga på att hålla oss framme. Men vi är snabba att ringa på brandlarmet när vi ser att något är fel eller att det saknas någonting, säger hon.

För att bli mer synliga ska de nu åka runt och informera tjänstemän och politiker i alla kommuner om vilka de är och vad de kan.

- Vi yrkeskonstnärer vill vara med i samhällsbyggandet med vår yrkeskompetens, det är en outnyttjad kraft och kunskap vi besitter, säger Agneta Andersson.

Bakom informationssatsningen som drar igång om en månad står Konstnärernas Riksorganisation i Norrbotten, med 50 medlemmar, och Konstnärscentrum nord. Först ut är politiker och tjänstemän i Jokkmokk.

Agneta Andersson säger att konstnärer vill vara med och fixa på byggnader, gator, torg och parker. Men det kan också handla om helt andra saker. Ett exempel är att försöka göra människor friskare med hjälp av konst.

- Jag ser ingen begränsning för vad vi kan vara delaktiga i. Det kan till exempel vara att delta i föreläsningsserier och driva projekt med fokus på olika samhällsfrågor. Det kanske är ovant att tänka så, för man tänker sig ofta en konstnär som målar en tavla och hänger upp den på väggen, säger Agneta Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".