Svensk polis bygger upp förmåga mot drönare

2:14 min

Svensk polis genomför just nu ett treårigt utvecklingsprojekt för att bygga upp förmåga att stoppa drönare.

Flygplatsen Gatwick i London lamslogs nyligen av drönarattacker. Om en svensk flygplats utsätts för attacker finns det goda möjligheter att stoppa drönarna, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning, NOA:

– Min bedömning är att svensk polis har en god förmåga att kunna ingripa mot oönskade drönare.

Till exempel vid en attack mot Arlanda flygplats?

– Lite beroende på omständigheterna, men ja.

Den svenska polisens utvecklingsprojekt för att skaffa antidrönarförmåga finansieras av Europeiska fonden för inre säkerhet.

Bland annat har teknisk utrustning köpts in för stora pengar:

– Den här typen av utrustning, och arbetet, det är inte gratis, och vi ligger hyggligt långt fram i teknikfronten, så det rör sig om tiotals miljoner i alla fall, kan jag säga.

Utrustningen har nu börjat användas:

– Till stöd för det har vi fått en förordningsändring i lagen om elektronisk kommunikation som innebär att vi har rätt att använda störsändare mot drönare.

Polisen har nu utrustning både för att upptäcka och störa de allt vanligare drönarna och har också använt den flera gånger:

– Vi har bland annat deltagit i kommenderingar till skydd av särskilda evenemang såsom till exempel Almedalen och EU-toppmöten i Sverige.

Polisen världen över prövar olika metoder för att komma åt drönare som används för kriminella ändamål.

I Japan skickas polisdrönare med nät upp för att fånga brottsliga farkoster, och i Nederländerna har polisen tränat upp fåglar som slår ned på drönare, men de här metoderna kommer inte att användas i Sverige, tror Anders Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista