Extramiljoner till inlandsföretagare

Tio miljoner kronor extra till företagen i Norrbottens inland. Det är Eu som skjutit till ytterligare drygt tio miljoner kronor i form av regionalpolitiskt företagsstöd, så kallade mål 1 pengar.

Pengarna som ska komma inlandsföretagen till godo i olika företagssatsningar och intresset att söka pengarna har varit mycket stort.

EU bidrar med 3.3 miljarder kronor till Mål 1 Norra Norrland och den totala budgeten är på nära 9 miljarder kronor, för tiden 2000-2006.

Sammanlagt finns nu ansökningar på drygt 330 miljoner kronor hos länsstyrelsen, vilket är fem gånger mer än vad som finns kvar för näringslivsutveckling, så här i slutet av den så kallade programperioden.

Inga Greta Ekblom som är sekreterare för Mål 1 Norra Norrland säger att det är ett kvitto på optimism bland företagarna i Norrbottens inland.

– Pengarna har så här långt gjort mycket stor nytta. Det vi kan se är en ny samverkan mellan universiteten i Norrbotten och Västerbotten som annars inte hade utvecklats. Dessutom ser vi en ökad samverkan mellan företag och kommuner, säger Inga Greta Ekblom

Målet är att norrbottens och västerbottens tillväxt ska bli jämförbar med tillväxten i andra framgångsrika regioner i landet och i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".