Sjöfartsverkets helikopter modell Leonardo AW139
En av Sjöfartsverkets helikoptrar. Foto: John Jonsson/Sjöfartsverket

Sjöfartsverket övar i Kirunafjällen

2:09 min

Från och med den här veckan och elva veckor framöver kommer Sjöfartsverket ha en helikopter stationerad i Kiruna för att öva räddning i högalpin terräng.

Det var 2011 som Sjöfartverket fick ta över ansvaret för räddningshelikopterverksamheten i Sverige. 

– Räddningshelikoptrarna har traditionellt haft mest fokus på sjöräddning. Vi flyger mindre i högalpin terräng och övar för att stärka vår förmåga inom det området, bland annat efter att ha fått rekommendationer från Statens haverikommission, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen vid Sjöfartsverket.

Det är fjärde vintern som en helikopter under elva veckor stationeras i Kiruna. Att det blir just Kiruna beror bland annat på läget, men också en bra infrastruktur som bidrar till effektiva övningar.

– Vi har har ett flygräddningsansvar där vi skall kunna lokalisera och ett undsättningsansvar gentemot försvarets piloter, berättar Mattias Hyllert och konstaterar att man aldrig kan bli fullärd i fjällen, men ju mer tid man spenderar flygandes i fjällen desto bättre blir man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista