Gunnar Sundström är ordförande för Kulturföreningen Ebeneser.
Gunnar Sundström är ordförande för Kulturföreningen Ebeneser. Foto: Pontus Johansson, Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Ebenesers verksamhet i Luleå hotas av stängning

2:21 min

Kulturcentrum Ebeneser i Luleå hotar med att lägga ner verksamheten om de inte får besked om kommunens stöd.

Kulturcentrum Ebeneser i Luleå öppnade 2015 och drivs till största del med kommunala medel, 2,4 miljoner kronor totalt per år, varav till exempel 1,3 miljoner är till hyra och 450 000 kronor till verksamhetsbidrag. Det är 200 000 mindre än föreningen begärt.

För två år sedan sa föreningen som driver Ebeneser upp avtalet med kommunen, men ännu har inget nytt avtal slutits. Föreningen vill ha besked bland annat kring visionen och driften av Ebeneser, som har cirka 15 000 besökare per år.

Bland annat skulle föreningen vilja ordna fler konferenser för att tjäna pengar till kulturverksamheten, något som i dag måste beviljas av kommunen för varje gång.

– Vi har fyra personer på lönelistan och måste få besked om vad som gäller. Vi kan inte sväva i ovisshet och vi har svävat i ovisshet i snart två års tid och det känns som att det nu är dags att sätta ner foten, säger Gunnar Sundström som är ordförande för Kulturföreningen Ebeneser.

Föreningen har skrivit ett brev till Luleå kommun där man vill få klara besked om sin verksamhet och kommunens stöd. Man begär svar på flera punkter senast den 31 januari. Annars tänker styrelsen föreslå årsmötet att avsluta verksamheten.

Anders Persson, kultur- och fritidschef i Luleå, har avböjt att medverka hos P4 Norrbotten innan han har haft fler möten med Kulturföreningen Ebeneser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista