För lite lön till vikarier

Flera hundra vikarier vid pappersfabriken Kappa i Piteå kan ha fått för lite lön under de senaste fem åren. Det visar en stickprovskontroll av löneutbetalningarna som nu gjorts.
Företaget har missat de ändrade villkoren i ett avtal som skrevs 1996 och tvingas nu gå igenom samtliga korttidsanställdas löneutbetalningar sen dess. Enligt Pappers fackets ordförande Lars-Olov Pettersson så kan det ta hela sommaren eftersom det rör sig om uppemot 500 vikarier varje år som måste kollas. Han tror att det kan röra sig om flera hundra vikarier vid Kappa som fått för lite lön. Liknande fel har begåtts vid flera andra pappersbruk i landet, bland annat vid SCA i Munksund och Billerud i Karlsborg. Förutom skadestånd på 100 000 kr till de lokala facken så tvingas företagen nu betala retroaktiva ersättningar till de anställda. I Munksund rör det sig om ett 60-tal anställda och i Karlsborg ett 70-tal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista