Regionrådet köpte "värstingdatorer" för skattepengar

2:31 min

Regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, köpte i fjol två datorer med tillbehör för nära 100 000 kronor, för skattepengar. Han tycker inte att Region Norrbottens tjänstedatorer lever upp till hans behov.

Kenneth Backgård köpte under 2018 två datorer för de pengar som oppositionsråden har att använda till sådant som behövs i det politiska uppdraget. Datorerna har kostat ungefär 30 000 vardera och med tillbehör drygt 98 000 kronor inklusive moms. 

Det rör sig om en stationär och en bärbar dator samt skrivare, routrar, bildskärm och ytterligare tillbehör. Den stationära datorn, med så kallad Intel i9-processor, står i Kenneth Backgårds hem.
 
– Den har jag hemma som en stationär utrustning kopplad till mitt nätverk så att jag med kortläsare kan komma in i systemet, säger Kenneth Backgård.

Varför behöver du de här datorerna?

– Det är ju en självklarhet i mitt jobb, det är krav på att i stort sett vara ständigt uppkopplad antingen hemma eller när du är ute på resa eller uppdrag.

Backgård har köpt datorerna av ett företag i Boden, utanför Region Norrbottens ramavtal.

P4 Norrbotten visar datorfakturorna, som Region Norrbotten betalat, för två datakunniga personer. Båda säger att det rör sig om datorer typiska för "gamers", alltså personer som spelar tunga dataspel, eller personer som av andra skäl behöver särskilt kraftfulla datorer.

– Specifikt skulle jag säga att det ser ut som en speldator, säger Elias Hermansson, som arbetar med hemelektronik, om den stationära datorn.

Även den bärbara datorn beskrivs som mycket kraftfull. Det är inte datorer som är vanliga i ordinärt kontorsarbete.

Själv vill inte regionrådet kalla det för "speldatorer".

– För det första så spelar jag aldrig, för det andra är att det är en kraftfull dator för när jag köper datorer så är det faktiskt så att de ska hålla något år. Det råd jag fick var att se till att köpa en utrustning som håller ett tag, säger han, och vill inte uppge vem som har gett honom det rådet.

Kenneth Backgård menar att den tjänstedator och den läsplatta som han har tillgång till via Region Norrbottens upphandlade ramavtal, inte svarar upp mot hans behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista