Allt fler arbetsmiljöbrott lagförs

Det fördjupade samarbetet mellan polis, åklagare och arbetsmiljöverket leder till att allt fler arbetsmiljöbrott prövas i domstol. Gemensamma utbildningar i arbetsmiljölagstiftningen och regelbundna träffar är viktiga inslag i det arbetet. I hela landet noterades 89 ärenden, och av de stod Norrbotten för hela 20 procent. Något som enligt kammaråklagare Magnus Nilsson i Gällivare inte borde vara möjligt om man ser till det statistiska underlaget i form av industrier och befolkning.

Under förra året fick 18 arbetsmiljöärenden i länet strafförelägganden eller så avgjordes de som mål i allmänna domstolar. Det är 20 procent av den totala andelen ärenden i landet. Något som kammaråklagare Magnus Nilsson tolkar som att man kanske är benägna att anmäla fler arbetsmiljöbrott i Norrbotten. Dessutom får åklagaren idag in bättre underlag som i sin tur leder till att fler ärenden utreds och senare lagförs.

- Vi har ju lyckats få en enhetlig handläggning utav de här ärendena, hos de olika polisdistrikten. Det är väl relativt klart hur gången ska vara, så man vinner väl en del på det, säger Magnus Nilsson.

Sedan hösten 2002 finns en speciell åklagare i Norrbotten som specialiserat sig på arbetsmiljöbrott och inom varje polisområde i länet finns idag en polis med specialkompetens inom arbetsmiljölagstiftningen.

Genom att ha vidareutbildat poliser som ska handlägga lite mer krävande arbetsmiljöbrott har man minskat risken för att ärenden ska bli liggande. Men fortfarande finns en del kvar att arbeta med.

- Fortfarande är ett problem är ju att de här utredningarna är ganska komplicerade och de kan lätt dra ut på tiden. Sedan är ju de här poliserna som arbetar med det här är inte enbart vikta för att syssla med det här, utan de har ju en hel del annat också de måste arbeta med och som måste hanteras först, säger Magnus Nilsson.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".