Arjeplognytts ansvariga utgivare Marianne Hofman beslutade sig för att publicera den ryska översättningen av artikeln.
Arjeplognytts ansvariga utgivare Marianne Hofman beslutade sig för att publicera den ryska översättningen av artikeln. Foto: Arjeplognytt/Skärmdump

Svenska tidningar återpublicerar kritiserad artikel på ryska

2:35 min

Tidningarna Arjeplognytt och Samefolket gör gemensam sak och återpublicerar en artikel som ryska myndigheter vill ha avpublicerad.

En artikel, ursprungligen publicerad på svenska i Arjeplognytt, om en man i Norrbottens inland som är homosexuell, har retat upp ryska myndigheter.

Artikeln har återgetts av internetsajten The Barents observer och de ryska myndigheterna hävdar att innehållet strider mot rysk lag.

I och med det har myndigheterna krävt att artikeln tas bort, annars kommer sajten att blockeras i Ryssland, det skriver The Barents observer.

Nu har alltså artikelförfattaren och även tidningen Samefolket bestämt sig för att publicera översättningen, säger Marianne Hofman som är journalist och ansvarig utgivare för Arjeplognytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista