Sälforskningsprojekt på gång i Bottenviken

1:24 min

Sveriges lantbruksuniversitet har sökt finansiering för att inleda ett forskningsprojekt på säl i Bottenviken.

– Syftet är att förbättra kunskapen och vad sälarna äter, hur mycket sälarna äter, vilken fisk de äter och även var de är när de äter. Det säger Karl Lundström som är forskare på SLU:s havsfiskelaboratorium.

Man vill framförallt veta vad vikaresäl men även på gråsäl äter av från Bottenvikens fiskbestånd - och mängden fisk är också viktig. Det ska göras genom att genom att analysera maginnehållet på de hundratals sälar som skjuts under skyddsjakt på svensk och finsk sida.

En likadan studie gjordes för flera år sen. Den kom fram till att sälen åt två till sex gånger mer än yrkesfisket tog upp. Men den uppskattningen gjordes på väldigt få sälar under kort tid.

– Vi ska titta på prover som finns sparade från minst fem år tillbaka i tiden, men även på sälar som skjuts kommande år, vi kanske börjar närma oss tio år i tid som vi ska titta på, säger Karl Lundström.

Det finns en rad orsaker till varför forskarna vill ha säkra svar på vad och hur mycket sälarna äter.

– Bland annat för att kunna ge bättre råd till förvaltningen av de här bestånden, särskilt siklöjabeståndet, säger Karl Lundström.

 

Ulf Larsson, P4 Norrbotten
ulf.larsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista