43-åringen i svart T-shirt tillsammans med vakter och advokat Sven Borgny. Foto: Niklas Jälén

43-åring nekade inblandning i rånet i Råneå

Den 43-åring som åtalats för rånet mot Handelsbanken i Råneå förra månaden förnekade att han överhuvudtaget varit där när det skedde. Det framgick vid måndagens rättegång i Luleå tingsrätt, där det också avslöjades att rånaren kom över 143 800 kronor.

Det var mitt på dagen den 8.e september, som banken rånades av en man i blå jeansjacka, mörka byxor och svart motorcykelhjälm med visiret neddraget.

Ingen i personalen kunde se hans ansikte.

Rånet gick väldigt snabbt. Det tog bara 45 sekunder men hela förloppet filmades av bankens kameror. Fast man ser inte rånarens ansikte, inga fingeravtryck har hittats, pengarna är försvunna, liksom byxorna och hjälmen.

Vapnet som han riktade mot personalen var en revolver och den är försvunnen. Men han har tagit en bild av ett vapen med sin mobiltelefon. I bussen där han tillfälligt bodde hittade polisen en låtsaspistol och ammunition, märkta av en göteborgsfirma. Själv talade han flytande göteborgska och en banktjänsteman tyckte också att rånaren talade den dialekten.

När 43-åringen skulle gripas hörde en polis att han sa att han hade rånat banken.

Vid rånet gick mannen direkt till skåpet med pengarna och 43-åringen medgav att han varit i banken en gång tidigare.

Han sa att han inte minns något av den tid, då rånet skedde, eftersom han var påverkad av knark. Men han erkände att han begått ett postrån tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".