Utbrett fusk med sjukskrivningar

Många norrbottningar väljer att sjukskriva sig trots att dom inte är sjuka, hävdar Bo Hallkvist, distriktsläkare i Haparanda.
På fyra år har antalet sjukskrivningsdagar mer än fördubblats i länet. Det kan inte förklaras med att vår arbetsmiljö blivit så mycket sämre under de senaste åren, anser Bo Hallkvist. Han tror istället att det är trend att allt fler använder sjukskrivningar som ett försörjningssätt. Ersättningsnivåerna är högre vid sjukskrivningar än om man är arbetslös och går på a-kassa. Distriktsläkaren Bo Hallkvist kritiserar även den egna yrkeskåren som han anser sjukskriver sina patienter för lättvindligt. - Sjukskrivningar ska gälla medicinsk funktionsnedsättning, ingenting annat. Regelverket förbjuder oss att ta hänsyn till andra skäl, men många läkare gör det i alla fall. Då hjälper man inte sina patienter, utan man stjälper dem, säger Hallkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".