Ekobrottsmyndigheten. Foto: Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten utreder den misstänkta brottsligheten runt hotellet i Överkalix. Foto: Ekobrottsmyndigheten

Hotellhärvan handlar om 15 miljoner till polskt bolag

1:53 min

Ungefär 15 miljoner som betalats till ett bolag i Polen. Det är grunden i ekobrottshärvan runt hotellet i Överkalix, enligt åklagaren.

 - Det gäller två bolag med koppling till det där hotellet och misstanken är att man har anställt personer, men i bokföringen ser det ut som om man har köpt in en personalresurs från Polen, säger kammaråklagare Andreas Bogseth på Ekobrottsmyndigheten.

Med det här upplägget misstänker åklagaren att de svenska bolagen undvikit att betala arbetsgivaravgifter på miljonbelopp, något som han rubricerat som grovt skattebrott.

- Köper du in det här från Polen så blir det ingen arbetsgivaravgift på det hela. Men om det är så att det egentligen är en egen personalkostnad då ska man ju betala arbetsgivaravgifter, säger Andreas Bogseth.

Det var förra våren som ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia mot personer med koppling till hotellet i Överkalix. Efter det har Skatteverket upptaxerat två personer då man slagit ner på transaktioner. I ett fall ett förbjudet lån på 3,5 miljoner, som ska ha gått till privat konsumtion. Personerna motsätter sig Skatteverkets beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista