Roger Jakobsson, Luleå kommun
1 av 3
Roger Jakobsson, Luleå kommun Foto: Per Vallgårda
Petra Viklund är chef för vatten- och avlopp på Luleå Kommun.
2 av 3
Petra Viklund är chef för vatten- och avlopp på Luleå Kommun. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
Vattenläcka Mjölkudden
3 av 3
Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
5 000 kubikmeter vatten

Busslinjer dras om efter vattenläckan

2:03 min

Flera busslinjer har fått dras om i Luleå till följd av den stora vattenläcka som ledde till att en väg måste stängas av vid Klintbacken sent i går kväll.

Reparation av huvudledningen som gick av pågår, och vägen kommer att vara avstängd under tiden, säger Roger Jakobsson, arbetsledare vid stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vattnet har underminerat vägen, så därför stänger vi av, så kan vi kan gräva i säkert läge, säger han.

Huvudledningen som gick av på måndagskvällen är en halv meter i diameter.

– Storlek 500, då är det ganska mycket vatten som går ut samtidigt, även om det är ett litet hål så kommer det ut ganska mycket vatten, det är ganska mycket vatten på en sådan ledning. Så det var blött här, säger Roger Jakobsson.

Totalt beräknas mer än 5 000 kubikmeter vatten ha runnit ut på grund av läckan, motsvarande en fjärdedel av dygnsförbrukningen i kommunen, och fortfarande strömmar vatten ut den brustna ledningen.

Tack vare att läckan upptäcktes snabbt var det få hushåll som hann märka den.

Petra Viklund, VA-chef i Luleå kommun, tror att kostnaden för läckan kommer att stanna kring 100 000 kronor och hon tror att orsaken är att ledningen är gammal i kombination med sträng kyla som påverkar tjälbildningen, vilket kan få ledningar att gå av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista