Åsa och Jan Nilsson.
Åsa och Jan Nilsson är föräldrar till Adam som har epilepsi. Foto: Johanna Hövenmark
Nya riktlinjer

Anhöriga hoppas på bättre epilepsivård

2:11 min

Åsa och Jan Nilsson hoppas på mer epilepsivård i Norrbotten. Socialstyrelsen har för första gången tagit fram riktlinjer som ska göra vården mer rättvis.

Familjen Nilsson har många år av vårdkontakter både bakom och framför sig, och det är en sjukvård som i dag ser olika ut runtom i landet.

– Norrbotten ligger långt efter om man jämför med Umeå. Där har du ju specialistvården, säger Åsa Nilsson.
 
Hon är mamma till nu vuxne Adam som blev sjuk när han var fem år.

– Han fick en hjärninflammation av en vanlig förkylning som drabbade honom hårt, så han fick stora men av sin hjärninflammation, säger Åsa Nilsson.
 
I riktlinjerna för sjukvården som Socialstyrelsen nu har tagit fram på uppdrag av regeringen, står att vården är bristfällig och ojämlik. 
 
Anna Lord, utredare på Socialstyrelsen och projektledare för riktlinjerna, menar att epilepsi är en sjukdom som har haft för låg prioritet i sjukvården.
 
– Sjukdomen i sig är bortglömd. Det finns brister i kunskap om sjukdomen både inom vården och i allmänheten och tidigare var det förenat med ett stigma. Det behövs mer kunskaper och de här patienterna behöver ta plats i vården, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista