Fiskeredskapen i Haparanda skärgård får ligga kvar

Kustbevakningen struntar i att ta upp dom fasta fiskeredskap som yrkesfiskare i Haparanda lagt ut i fredningsområdet utanför Torneälven.
Detta trots att elva yrkesfiskare i vintras dömdes till dagsböter för olaga fiske i området. Anledningen till att kustbevakningen inte tar upp dom redskap som ligger ute nu är att dom är osäkra på om dom har rätten att göra det eller inte. Det säger Per Berggren är stabschef för region Nord på Kustbevakningen. I stället rapporterar kustbevakningen till miljöåklagaren när de hittar redskap inom fredningsområdet. Åklagaren får sen besluta vad som ska göras. Däremot kan redskap som inte är märkta eller har felaktig storlek på maskorna tas upp direkt. Det är för att skydda den uppvandrande laxen som det är förbjudet att fiska med fasta redskap i mynningsområdet. Trots att det är mycket troligt att det olagliga fisket kommer att fortsätta i området, så kommer kustbevakningen inte att sätta in mer resurser dit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".