Ny teknik förändrar biltestningen


En ny teknik framtagen av forskaren Mikael Nybacka vid Luleå tekniska universitet gör att utländska ingenjörer och experter inom biltestning i fortsättningnen kan sitta i sitt hemland och testa bilar i norrbotten.

Biltestingenjörer kan med den nya tekniken sitta vid en dator i hemlandet och se bilarna på banan på en isbelagd sjö i till exempel Arvidsjaur.

Den nya tekniken gör att dom kan se resultaten och även värdera resultaten omedelbart. Exempelvis får dom i realtid veta hur en bils värmesystem fungerar inne i kupén.

Men det ska också fortsättningsvis finnas en del personal vid banan. Testförare och annan personal på plats i länet kommer inte att behöva få mindre att göra.

– Vi vill öka den tekniska kompetensen på hemmaplan och det kan ge ingenjörsjobb till personer på orten, säger Maria Johansson, som representerar dom nio biltestkommunerna i norra Sverige.

– Vi får klara konkurrensfördelar mot andra biltestländer genom denna nya teknik. Vi kan behålla dom utländska bilföretagens intresse för oss och stärker vår region, säger hon.

Den nya metoden har tagits fram av doktoranden Mikael Nybacka vid avdelningen för datorstödd maskinkonstruktion vid Luleå Tekniska Universitet. Han forskar inom distribuerad realtidssimulering och validering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".