Friskola i Kuivakangas

Föräldrarna till barnen i den nedläggningshotade låg och mellanstadieskolan i Kuivakangas tänker inte flytta barnen till Övertorneå. Beslutar kommunen att lägga ner skolan är föräldrarna eniga om att starta en friskola.
- Vi tänker inte flytta våra barn och hoppas att kommunen ändrar sitt nedläggningsförslag, i annat fall finns det ingen annan utväg än att starta en friskola i Kuviakangas, säger föräldern Richard Norberg. Igår träffades politiker och skolchef med föräldrarna kring frågan om skolans överlevnad. Ett möte som föräldern Norberg ser som lyckat trots att inga löften om skolan framkom. - Politikerna lyssnade på våra åsikter, men vidhöll att kommunen måste spara pengar, förklarar han. Det är allt färre barn i centralorten Övertorneå som fått skolledningen att föreslå nedläggningen av byaskolor bland annat den i Kuivakangas. Men enligt föräldern Rikard Norberg sparar inte kommunen några pengar med att flytta skolans 56 barn in till Övertorneå. För att förhindra allt för stora barngrupper i centralorten så krävs ytterligare lärartjänster så vinsten blir marginell säger han. Om Övertorneåkommun trots föräldrarnas protester lägger ner skolan i Kuivakangas så tänker föräldrarna starta en friskola i byn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".