Vård

Daniel nekades provtagning för könssjukdomar

2:19 min

Trots att han haft 20 sexpartners sedan han testade sig senast nekades Daniel möjligheten att testa sig för könssjukdomar på sin vårdcentral.

Den som tror sig kunna ha smittats av HIV, klamydia, syfilis eller gonorré ska få testa sig för de sjukdomarna när personen kontaktar vården, det kräver smittskyddslagen. Men Daniel nekades detta. 

Trots att det hade gått 50 dagar sedan han senast testade sig, och att han haft ett stort antal sexpartners under den tiden hänvisades han till att beställa ett paket för hemtest av klamydia och gonorré. 

– När jag frågade om andra sjukdomar som HIV, syfilis och gonorré sa de bara att det här var deras professionella rekommendation, säger Daniel.

Han berättar att vårdcentralen nekade honom med motiveringen att han testar sig för ofta och att han missbrukar skattemedel, något som först gjorde honom förvirrad.

– Kanske är det för att jag är homosexuell som jag blir nekad? Kanske är det för att jag är invandrare? Men jag är också svensk medborgare och skattebetalare. Att neka någon som försöker ta ansvar är bara konstigt minst sagt, säger han.

Ola Holm som är verksamhetsansvarig vid Norra hamns vårdcentral är den sjuksköterska som tog emot Daniels samtal. Han menar att vårdcentralen, genom att hänvisa till webbsidan klamydia.se fullgjort de krav som smittskyddslagen ställer. 

– Ja, jag gjorde det patienten ville. Han ville testa sig och jag hänvisade honom till klamydia.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista