Arvidsjaur tror på ny teknik

Den nya tekniken är till fördel för Arvidsjaur. Det tror kommunledningen apropå planerna som de utländska biltestföretagen har på att följa testerna på distans i fortsättningen.

Det är ny teknik från forskaren Mikael Nybacka, vid Luleå Tekniska Universitet, som ligger till grund för planerna på mer distansarbete.

Den nya tekniken innebär att de utländska bilföretagens experter och civilingenjörer kan sitta vid en dataskärm, i sina hemländer och följa hela biltestförloppet från isbanan i Norrbotten. Man behöver alltså inte finnas på plats i Norrbotten för att kunna göra analyserna av testerna.

Även om biltestföretagen tar hem sina experter, så tror Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur, en av biltestkommunerna, att fler jobb kommer att skapas, därför att tekniken ger konkurrensfördelar mot andra länders och andra regioners biltestverksamhet.

-Det kommer att bli en ökning av biltestverksamheten i inlandskommunerna, därför att metoden sparar pengar för företagen, säger han.

Han tror att den nya tekniken är en förutsättning för att biltestverksamheten ska fortleva.

- Vi kommer att skapa nya företag kring verksamheten och förmodligen anställa fler årsanställda civilingenjörer, säger Jerry Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".