SSAB KLIMATANPASSAR

Koldioxidutsläpp upphör nästan helt när masugnar stängs

1:46 min

En av Sveriges största koldioxidutsläppare, SSAB i Oxelösund, planerar att stänga sina två masugnar. Därmed kommer utsläppen att minska med 99 procent.

Nils Edberg, SSAB:s platschef i Luleå, välkomnar utvecklingen:

– Det är ju bra för klimatet till att börja med. Och sen så är det bra för att lära sig delar av den här nya tekniken som vi hoppas på är framtiden för ståltillverkningen i SSAB.

Både masugnarna och koksverket i Oxelösund är slitna och i stället för att rusta upp anläggningarna planerar SSAB, som har målet att vara fosillfritt 2045, att byta teknik för stålframställning.

Skrot ska användas i stället för järnmalm, och koksverksgasen ersättas med naturgas.

Planen är att masugnar och koksverk ska vara avvecklade senast 2027, och då kommer SSAB i Luleå att ha Sveriges sista masugn i drift:

– Så är det, men vi har ju kompisar på finska sidan som vi kan ta stöd och hjälp av.

Det finns inga beslut om när masugnen i Luleå ska stängas:

– Vi har ju en målsättning att vi ska vara koldioxidfria eller klimatneutrala till 2045, så innan dess måste det ju ske.

Hur det går med det så kallade Hybritprojektet, alltså vätgasbaserad stålproduktion av järnmalm, avgör när masugnen kan stängas.
En pilotanläggning för tekniken byggs just nu i Luleå som ska vara igång nästa år och där ska sedan tester utföras:

– När man säkerställt att allt fungerar ska man skala upp det till det som kallas demoskala som väl närmast är industriell skala, säger Nils Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista