Läkarförening håller med i kritik mot läkare

Läkarföreningens ordförande i Norrbotten Roger Hedman håller delvis med i kritiken om att det är för lätt att bli sjukskriven, men han säger att det är svårt för läkarna att vara grindvakter i ett system som behöver göras om.
På fyra år har antalet sjukskrivningsdagar mer än fördubblats i länet och igår kritiserade distriktsläkaren Bo Hallkvist i Haparanda vissa kollegor. Hallkvist menade att för många blev sjukskrivna av sociala skäl, inte medicinska. Hallkvist sa också att en del personer hellre går sjukskrivna än arbetslösa, för det ger bättre ersättning. Läkarföreningens ordförande Roger Hedman har haft utbildningsdagar med sina kollegor för att informera om hur det ser ut med sjukskrivningarna och om vilka regler som gäller. På de vårdcentraler där omsättningen är låg på läkare är antalet sjukskskrivningsdagar färre. Hedman säger att Läkarföreningen inte kan lastas för att antalet sjukdagar ökar. Ansvaret ligger på de politiker som fattar besluten om vilka villkor som ska gälla och att vakanta läkartjänster besätts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".