Flygplatser i Norra Sverige

Utlovad kompensation lyser med sin frånvaro

1:50 min

Ingen flygplats i norra Sverige har sett till den utlovade kompensationen i samband med flygskatteinförandet.

Regeringen avsatte 120 miljoner i kompensation till flygplatserna i Norrland i samband med införandet av flygskatten. Nu ett år gått sedan införandet, men det har varit skralt med kompensationen.

– Vi har inte fått ett enda öre, säger Ralf Lundberg som är chef vid flygplatsen i Arvidsjaur.

Beslutet om flygskatt togs i augusti 2017 och infördes för ett år sedan. Det innebar 60 kronor på en inrikesbiljett och som max 400 kronor på en långdistansflygning.

För att säkerställa eventuella ökade driftsunderskott för lokala/regionala flygplatser i Norrland avsatte regeringen en kompensation på 120 miljoner kronor. 

Lite drygt fyra miljoner fanns på den räkning som Arvidsjaurs flygplats skickade till infrastrukturdepartementet.

– Ja, vi har skickat en räkning till infrastrukturministern, säger Ralf Lundberg.

Det finns tio lokala/regionala flygplatser i Norrland som omfattas av regeringens kompensation för flygskatten. Alla de här flygplatserna företräds av organisationen Svenska regionala flygplatser.

– Inga pengar betalades ut 2018 och vi är undrande över varför det inte blev något. Nu läggs budgeten för 2019 och vi har fortfarande inte hört någonting, säger Peter Larsson som är vd för Svenska regionala flygplatser.

Känner du till någon flygplats som fått kompensation?

– Nej, säger Peter Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista