Anna-Lena Zakari, distriktsläkare Porsöns vårdcentral, Luleå.

Luleå kan få en ny barna- och mödravård

För att förbättra samarbetet mellan vårdcentralerna i Luleå, men också göra barna- och mödravården mindre sårbar ser landstinget just nu över sin organisation. Samtidigt vill man behålla den för Luleå speciella modellen när det gäller omhändertagandet av gravida och barn.

Varje vårdcentral i Luleå har i dag både barnavård och mödravård. Fördelen är att barnmorskan lär känna kvinnan under graviditeten, och bygger upp ett förtroende som de sedan har glädje av när man tar hand om barnet på barnavårdcentralen.

- För att vara en tätort så är det unikt att man på alla vårdcentraler har kombinationstjänster, där vi har distriktsbarnmorskor. Samma person kan då följa kvinnan när hon är gravid och sedan ta hand om barnet, säger Anna-Lena Zakari, distriktsläkare och verksamhetschef vid Porsöns vårdcentral.

Som en nackdel nämner hon att många vårdcentraler på en ort kan medföra att det blir få personer som ansvarar för de här arbetsuppgifterna på varje vårdcentral.

Brist på personal med dubbelkompetens 

Det var under förra hösten som problemen uppmärksammades då det uppstod vakanser när man inte kunde få tag i kompetenta vikarier. Det är nämligen brist på personal som har en dubbelkompetens, som är både barnmorskor och distriktssköterskor. Därför bestämde sig ledningsgruppen för att se över hur man kan samarbeta för att göra organisationen mindre sårbar.

Som ett tydligt exempel nämner Anna-Lena Zakari gruppverksamheten som idag bedrivs var för sig på alla vårdcentraler. I stället skulle man kanske kunna samordna föräldrautbildningen till en enhet i Luleå. Hon nämner också möjligheten att kunna hänvisa till en annan vårdcentral, om någon skulle stå utan personal på grund av sjukdom eller annan frånvaro.

Anna-Lena Zakari tror inte att det blir några dramatiska förändringar inom överskådlig framtid.

- Det finns de som tycker att vi måste kunna samarbeta mera när det finns så många vårdcentraler i Luleå, medan andra tycker att vi inte ska kasta bort det som är fint och unikt med vårt sätt att ta hand om gravida och barn, säger hon.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".