Klimatsmart i påsk

Så fixar du klimatvänlig påskmat

4:50 min

Hur ska vi tänka kring påskmaten? Hulda Wirsén på Nära Mat, Länsstyrelsen, förespråkar det närproducerade och Magnus Gunnarsson som är aktiv i Djurens Rätt äter veganskt.

– Det finns många bra anledningar att avstå kött och animaliska produkter. Ur ett djurrättsligt perspektiv så besparar man många individer från ett onödigt lidande och ur ett hållbarhetsperspektiv så sparar man jordens resurser. Dessutom är det nyttigare säger Magnus Gunnarsson.

Magnus ger vegansk matinspiration och tips på hur man till exempel kan göra inlagd aubergine som i smaken påminner om inlagd sill, vegansk skagenröra, ugnsbakade morötter.

– Vi har en strategi som syftar till att öka självförsörjningsgraden i Norrbotten. Vårat mål är att vi ska ha mer norrbottnisk mat på tallriken, säger Hulda Wirsén, samordnare för Nära Mat, Länsstyrelsen.

– Bara genom att välja lokalproducerat minskar du klimatavtrycket. Norrbotten har dessutom många fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv, säger hon. 

Hulda tipsar om att man kan göra mycket gott och nyttigt med till exempel potatis och ägg från Norrbotten.

Hon är ursprungligen från Öland så fisk ligger henne varmt om hjärtat till påskmiddagen. Och så kommer hon göra en stek med kött från den egna gården i Överkalix.