FJÄLLRÄDDNING

Elever spolades iväg i en våg på fjället – en har livshotande skador

0:59 min

Två elever från en högstadieskola i Kiruna vårdas efter olyckan som inträffade längs Kungsleden på tisdagen. För en av dem är läget kritiskt.

Enligt skolans rektor var det tolv elever och tre lärare som befann sig vid Abiskojokken efter Kungsleden när olyckan inträffade. 

De ska ha befunnit sig på en frusen jokk då en våg av vatten, snö och is plötsligt spolade iväg två av eleverna, båda två tonårspojkar. En fjällräddningsinsats inleddes och eleverna fördes i ambulanshelikopter från platsen. Den ena fördes initialt till Kiruna sjukhus och den andra till ett sjukhus i Tromsö.

Läget för pojken som vårdas på Nordnorges universitetssjukhus i Tromsö ska vara kritiskt enligt sjukhusets kommunikatör. Enligt sjukhusets uppgifter vid 22-tiden på tisdagskvällen ska pojkens skador vara livhotande. 

Enligt Region Norrbotten är pojken som vårdats i Kiruna lindrigt skadad på grund av nedkylning och har flyttats till ett annat sjukhus.

Händelsen inträffade under skoltid. Kommunens krisgrupp är aktiverad och polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.