Så tycker sjuksköterskorna om nya avtalet

2:29 min

Det ska bli lättare för sjuksköterskor att göra lönekarriär och från och med den 1 april 2020 sänks veckoarbetstiden för nattsjuksköterskor även i kommunerna. Det är två huvuddelarna i nya avtalet för 90 000 medlemmar inom Vårdförbundet som blev klart igår.

Men ute på Sunderby sjukhus är det få som ännu förstår vad det treåriga avtalet egentligen betyder för dem.

--Jag tycker att det säger ingenting, man måste se i verkligheten vad det innebär.

Nej, det är få av sjuksköterskor som vi får tag i på på Sunderby sjukhus idag som tycker sig ha koll på vad det treåriga avtalet innebär.

Det är 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska tekniker runt om i landet som avtalet handlar om.

Avtalet är sifferlöst som det heter - vilket betyder att det blir upp till de lokala parterna vad avtalet kommer ge i slutändan .
10 000 kronor mer i lön för de särskilt yrkesskickliga har Vårdförbundet som mål - annars kan avtalet sägas upp efter två år.

Och regionerna och även ett urval av kommunerna i landet ska börja införa så kallade karriärmodeller - som ett sätt att höja lönerna och öka attraktiviteten för yrket.

Fanny Heikkilä har jobbat i två år på ortopedavdelningen och tycker att det hon viktiga för henne är satsningen på de erfarna. Även kollegan på samma avdelning, sjuksköterskan Peter Johansson, håller med i resonemanget och tycker att satsning på bättre karriärvägar är bra även för de själva som är relativt nyanställda, eftersom det underlättar jobbet när erfaren personal finns på plats och vill stanna kvar i jobbet.

Avtalet ger också nattanställda sjuksköterskor i kommunerna sänkt veckoarbetstid: från 38 timmar lite drygt ner till 34 timmar och 20 min - en liknande sänkning har regionerna fått sen tidigare.

Matilda Lundström som jobbar som nattsköterska i Bodens kommun - bland annat för särskilda boenden och hemsjukvården - tycker det här spelar roll.

--Ja, jag själv har ju jobbar 1 år natt. Och det är klart att det här spelar roll i att man kan tänka sig att jobba natt framåt på längre sikt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista