Forskare: Färre laxar kommer att dö i år

1:56 min

Mängden Östersjölax som kommer att dö i sjukdomen M 74 kommer sannolikt att minska i år. Det här visar de undersökningar av laxrom som årligen görs i ett finskt laboratorium.

M 74 uppstår när laxen får brist på B1 vitaminet Tiamin. Genom att undersöka tiaminhalterna i rom så går det att göra en prognos på hur stor dödligheten kan väntas bli.

– Det är bättre med Tiamin i romen från lax som lekte i höstas och vars yngel ska kläckas i vår. Vi förväntar oss att det ska bli lägre dödlighet de här året än de två tidigare åren, säger Stefan Palm som är forskare vid akvatiska resurser på SLU.

Det är rom från Umeälven och Dalälven som har analyserats. Även om det är två svenska älvar, så är det sannolikt att resultatet kommer att gälla för alla Östersjöälvar.

Tiaminbristen är kopplad till laxarnas diet. Strömming eller skarpsill. Strömningen innehåller bra med Tiamin, något som inte skarpsillen gör.

Vi hade en stark årsklass av skarpsill 2014 det ledde till en ökad dödlighet i M 74 året efter. Nu har den årsklassen minskat och nu har M 74 avtagit. Det verkar finnas ett ganska tydligt samband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista