gemensamma övningar

Unikt samarbete för bättre räddning i fjällmiljö

2:13 min

Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur och Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar har inlett ett samarbete för räddning i fjällvärlden.

– Sjöfartsverket har en unik resurs med helikoptrar med vinsch. Vi har en välutvecklad bergsvana, vi har bergsguider, vi kan detta med laviner, vi kan gå ner i klippterräng. Slår man ihop de här kompetenserna blir det bra, säger Carl-Johan Olofsson, skvadronchef på Jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Tanken på ett samarbete mellan bergsplutonen på Jägarbataljonen och räddningshelikoptrarna har funnits i flera år, men det är först i år som det genomförts gemensamma övningar. Men det kommer mer sådant då fördelarna med samarbetet är många.

– Vi behöver inte utveckla någon ny förmåga eller köpa in nytt materiel. Vi behöver bara planera in att det sammanfaller med våra ordinarie övningar så medför det inte ens några extrakostnader, säger Carl-Johan Olofsson.

Under senare år har Jägarbataljonen varit en stor del i räddningsinsatsers och uppstädningar efter svåra flyghaverier. Något som är bidragande orsak till det här samarbetet tror Carl-Johan Olofsson;

– Absolut, det har synliggjort Jägarbataljonen och den bergsförmåga vi har. Folk har blivit medvetna om den unika resurs vi besitter.

Ansvarig för Fjällräddningen idag är polisen och för flygräddningen är Sjöfartsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista