medaljutdelning

Erik var med vid terroristattacken i Mali – får medalj av kungen

1:56 min

Idag får åtta personer, varav fyra från Norrbotten, ta emot en medalj av kungen för förtjänstfulla insatser inom Försvarsmakten, när de tjänstgjort i Sverige, Mali och Somalia.

Medaljerna delades ut i samband med en ceremoni utanför Sjöhistoriska muséet i Stockholm, som en del i firandet av Veterandagen, som sedan 2018 också är allmän flaggdag.

En av medaljmottagarna är vice korpral Erik Röckner från Arvidsjaur som får Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver med svärd "för att med stort personligt mod, i ett högt tempo och med en hög grad av sinnesnärvaro genomfört förtjänstfulla insatser vid terroristattacken mot FN:s sektorhögkvarter i Mali 2017".

– Det var overkligt. Inget man kunde förbereda sig på, säger han.

Var du rädd när det hände?

– Nej, jag var faktiskt inte särskilt rädd, eftersom jag hade så mycket tillit till mina kamrater till höger och vänster om mig.

Övriga utmärkelser:

Major Tobias Lindblom, Boden
tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver med svärd, för sitt förtjänstfulla ledarskap under svåra förhållanden vid terroristattacken mot den internationella campen i Timbuktu, Mali.

Löjtnant Anders Pettersson, Boden
tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver med svärd, för förtjänstfullt agerande under svåra förhållanden genom att ha lett strid och koordinerat stöd med sidordnade förband vid terroristattacken mot den internationella campen, Mali.

Fanjunkare Per-Olof Eriksson, Boden
tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver med svärd, för stort personligt mod och förtjänstfullt ledarskap under svåra förhållanden vid terroristattacken mot den internationella campen, Mali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista